چگونه برنامه ریزی درسی کنیم؛ نکاتی برای بهتر درس خواندن
مطالعه بخش مهمی از موفقیت تحصیلی است. اما گاهی اوقات پیدا کردن وقت کافی برای مطالعه، سخت به نظر میرسد. مخصوصا خواندن بخشهایی که به مرور بیشتری نیاز دارند. یکی از راههای مطمئن برای موفقیت در مطالعه، داشتن یک برنامه ریزی درسی منسجم است. یک برنامهی درسی مناسب میتواند راهگشا باشد، حتی اگر انجامش خیلی از آن چیزی که ما فکر میکنیم سختتر به نظر برسد. شما نهتنها باید بر اساس اولویت مطالب برنامهریزی کنید، بلکه باید آنقدر هوشمندانه عمل کنید که از مسئولیتهای دیگرتان در قبال خانواده و دوستان غافل نشوید و در ضمن لازم نباشد سرگرمیهایتان را کنار بگذارید. در نهایت با کمی فکر و کمی فعالیت بیشتر، هیچ مشکلی برای انجام یک برنامهریزی درسی مناسب و رسیدن به همهی اهداف تحصیلی خود نخواهید داشت. با این نوشته همراه باشید تا گام به گام یاد بگیریم چگونه برنامه ریزی درسی کنیم و با صرف انرژی مناسب و وقت کافی، به تمام اهداف مطالعاتی خود برسیم.
گردآوری اطلاعات توسط:
حدیثه شیخی
طراحی سایت توسط:
آیدا الله وردی
تاریخ انتشار این مقاله
1403/7/29
مدت خواندن این مقاله
4 دقیقه
گام اول: برنامههایتان را بنویسید

۱. لیستی از تمام مواردی که نیاز به مطالعه دارند، تهیه کنید
اولین گام برای برنامه ریزی درسی، تهیهی فهرستی از تمام موضوعات و دروسی است که شما نیاز به مطالعهی آنها دارید. تعهدات خود و کارهایی را که باید انجام بدهید، روی کاغذ بیاورید. این به شما کمک خواهد کرد تا ایدههایتان در رابطه با کارهایی که باید انجام شوند، پرورش یابند. اگر شما امتحاناتی پیش رو دارید، آنها را در اولویت مطالعه قرار بدهید..
۲. بررسی کنید برای هر کلاس درس یا امتحان چه کارهایی باید انجام بدهید
ابتدا همهی موضوعاتی را که باید مطالعه کنید، یادداشت کنید. حالا ببینید برای هر موضوع چه کارهایی باید انجام بدهید. شاید زمانهایی که شما باید برای یک درس اختصاص بدهید یا روند برگزاری یک کلاس درسی خاص در هر هفته تغییر کند. این تغییرات، شانس شما برای پیدا کردن زمانهای سوختهای است که میتوانید برای مطالعه از آنها استفاده کنید.
۳.لیستتان را اولویت بندی کنید
پس از آنکه یک لیست از تمام موضوعات یا امتحانات پیش رویتان تهیه کردید، سعی کنید بفهمید برای هر کدام چه کارهایی لازم است انجام بدهید، حالا وقت آن رسیده است که لیستتان را بر اساس اولویتها مرتب کنید. درسها را به نسبت اهمیتی که دارند رتبهبندی کنید، این کار به شما کمک میکند بفهمید چه موضوعاتی نیاز به زمان بیشتری برای مطالعه دارند. همینطور اینکه چه موضوعاتی برای پر کردن زمانهای خالی شما مناسبتر هستند.
۴. یک جدول با ستونها و خانههای مشخص برای تقسیمبندی زمانهای مفید درس خواندن طراحی کنید
پیش از آنکه ادامه بدهید، نیاز است زمانهای در دسترس در طول هفته را، بهصورت یک جدول با خانههای اختصاصی برای هر درس تقسیمبندی کنید. پس از انجام این کار میتوانید هر ستون جدول را به یک موضوع اختصاص بدهید.
۵. زمانهایی را برای فعالیتهای غیر درسیتان در نظر بگیرید
در حالیکه برای هر موضوع درسی زمانی را در نظر میگیرید، باید مطمئن شوید که اوقاتی را به خانواده، دوستان و استراحتتان اختصاص دادهاید. اگر نتوانید بین زندگی شخصی و زندگی علمی خود تعادل ایجاد کنید، هرگز در تحصیلتان موفق نخواهید شد.
۶. جدولی را که در مرحلهی قبل طراحی کردید، پر کنید
زمانی که ستونها و خانههای جدول برنامه ریزی درسی خود را طراحی کردید با توجه به آنچه که نیاز دارید، ستونها را پر کنید. موضوعی را که هر جلسه باید مطالعه کنید، بنویسید. این کمک میکند که در مسیر درست باشید و به شما اجازه میدهد کتب و مطالب درسیتان را جلوتر از زمانی که پیشبینی کردهاید، پیش ببرید.
گام دوم: برنامهریزی مخصوص به خودتان را آماده کنید

۱. برنامه ریزی درسی فعلی خود را ارزیابی کنید
اولین قدم برای ایجاد یک برنامه ریزی درسی خوب این است که برنامهریزی قبلی و چگونگی گذراندن زمانهایتان را تا این لحظه، بررسی کنید. ارزیابی برنامهریزی فعلیتان کمک میکند که نگاه مناسبتری برای چگونگی استفاده از زمان داشته باشید، شما را قادر میسازد که بفهمید کدام زمانها و روشها برای اهداف مطالعاتی شما مناسبتر هستند و انجام کدام فعالیتها را باید متوقف کنید.
۲. سبک مطالعهای را که برایتان مناسبتر است، پیدا کنید
درست است دانستن این مطلب که «زمانهایتان را چگونه سپری میکنید» برای ایجاد یک برنامه ریزی درسی خوب مهم است؛ اما در عین حال اینکه دقیقا بدانید کدام شیوه و سبک مطالعاتی برای شما مناسبتر است موضوع مهمتری است. همینطور به شما کمک میکند تا زمانهایی را که بهطور معمول به هدر میرفته است کشف و از آنها برای مطالعه استفاده کنید.
۳. خودتان را ملزم به اجرای برنامهتان کنید
اگرچه ممکن است شما یک برنامهی بسیار جذاب برای خودتان طراحی کنید، اما توجه داشته باشید که طراحی برنامه تضمین نمیکند که آن برنامه حتما اجرا شود. برای گرفتن نتیجهی مناسب از برنامهریزیتان، باید کمی وقت صرف کنید و سعی کنید خودتان را به اجرای برنامهریزی طراحی شده «وادار» کنید.
گام سوم: از برنامهریزیتان پیروی کنید

۱. از وقتهای آزادتان به بهترین شیوه استفاده کنید
یکی از بزرگترین چالشها در دنبال کردن برنامه ریزی درسی، وسوسه شدن است. وسوسهی اینکه با خودتان بگویید به جای اجرای برنامه استراحت کن، تفریح کن. یا اینکه خودتان را به نحوی سرگرم کنید. در هر صورت باید در برابر این وسوسهها مقاومت کنید و فقط از زمانهایی که در برنامه ریزی درسیتان برای سرگرمی در نظر گرفتهاید، استفاده کنید.
۲. برای خودتان زنگ تفریحهای کوتاه در نظر بگیرید و بیش از آن وقتتان را هدر ندهید
مطمئن شوید که برای هر کدام از خانههای جدول مشخص شده در برنامهریزی، یک زنگ تفریح در نظر گرفته باشید، تا بتوانید در زمان مناسب به استراحت بپردازید. مهمترین عنصر در پیروی از برنامهریزیتان این است که مطمئن شوید کاملا همهی موارد برنامه را رعایت میکنید و تنها از همان مقدار زمان استراحت که در برنامه گنجانده شده است، استفاده میکنید. تلف کردن زمان، بیشتر از آن مقداری که در برنامهریزی بهعنوان زنگ تفریح در نظر گرفته شده است، میتواند باعث تخریب برنامهریزی شما شود و در این صورت در درستان موفق نخواهید شد.
۳. به برنامهریزیتان پایبند باشید و از آن سرپیچی نکنید
مهمترین نکته دربارهی برنامهریزی این است که شما باید آن را درست اجرا کنید. هیچ موضوعی نباید باعث شود که شما از برنامهریزی خودتان سرپیچی کنید.
۴. دیگران را در جریان برنامهریزیتان قرار بدهید
گاهی اوقات اجرای برنامهها سخت میشود؛ چون افراد مهم زندگیمان باعث میشوند ما از اهدافمان فاصله بگیریم. این اتفاق از طرف آنها عمدی نیست، آنها دوست دارند وقتشان را با شما بگذرانند. پس ناچارید برای جلوگیری از این اتفاق، برای افرادی که در زندگیتان هستند دربارهی برنامهریزیتان توضیح بدهید. از آنها بخواهید خود را با برنامهریزی شما هماهنگ کنند.
سخن پایانی
برنامه ریزی برای درس خواندن و پایبندی به آن مسیر موفقیت تحصیلی را برای افاد هموار میکند. اما لازم است که نحوه برنامهریزی صحیح را بیاموزید تا به نتیجه دلخواهتان برسید و از تلههای ذهنی مرتبط با آن فاصله بگیرید. در این مطلب از مجله فرادرس درباره نحوه برنامهریزی درسی روزانه و تابستانی، برنامه دانشآموزان، کنکوریها، دانشجویان و همچنین افراد شاغل و در عین حال محصل پرداختیم.
همچنین توضیح دادیم که وجود این نوع برنامهریزی چه فوایدی ندارد و پیامدهای عدم برنامهریزی چیست. شما میتوانید با کمک متدهایی که در این مطلب به آنها اشاه کردیم برای موقعیتهای مختلف تحصیلی خود برنامهریزی کنید و از فرصتهای روزانه برای یادگیری بیشتر استفاده کنید.
برگرفته از : سایت چطور
زمان برگزاری کنکور سراسری (اردیبهشت ماه) :
زمان برگزاری امتحانات نهایی :
آیا این مطالب را دوست داشتید؟
با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
https://setareh393178.ir/?page_id=3538
لینک کوتاه شده این مقاله
تیم تولید محتوای "پرتو دانش"
ما هادی شما دانش آموزان هستیم و سعی داریم مسیر موفقیت دانش آموزان را هموار بسازیم.هم اکنون با ایجاد بستری مناسب سعی کردیم منبعی جامع از هر آن چه یک داوطلب کنکوری باید بداند را فراهم کنیم.
ممنون بابت مطالب مفیدتون
بسیار مفید بود تشکر میکنم
بسیار مفید و آموزنده
ممنون
Best👏🏻👌🏻
عااااااالی
👏🏻👏🏻👏🏻